Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Βρες το λάθος στην εικόνα

Έτυχε να δω τούτον τον χάρτη σήμερα.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.

Με κόκκινο είναι οι χώρες στις οποίες δεν έχει ακόμη γίνει διαχωρισμός κράτους-θρησκείας. Με μπλε όσες (ισχυρίζονται anyway) ότι τον εκάμαν.

Βλέπετε κάποιο λάθος σε τούτην την εικόνα;

Κοιτάξετε ξανά.. Δείτε ποιες χώρες έχουν επίσημη θρησκεία μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα (ή τελοσπάντων δεν κάμνουν σαφή νομικό διαχωρισμό κράτους-θρησκείας).

Τώρα σκεφτείτε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές, τους εμφυλίους και τα επίπεδα αλφαβητισμού.

Ακόμα να εύρετε κάποιο λάθος σε αυτή την εικόνα;

Δεν λέω ότι όλες οι χώρες που έκαναν διαχωρισμό των δύο πραγμάτων εν και οι καλύτερες.. και ότι εν όντως secular. Παράδειγμα τρανό οι Ηνωμένες Πολιτείες... Έπρεπε ναν με κόκκινο και εκείνες, άμα ο πρόεδρός τους φκένει και μιλά για νέες Σταυροφορίες εναντίον της τρομοκρατίας και φυσικά επικαλείται το θεό για τις γενοκτονίες που διαπράττει η χώρα του. Το ίδιο και η Τουρκία που ενώ εκάμαν ένα βήμα πριν χρόνια προς τον διαχωρισμό.. οι ταυτότητές τους ακόμα γράφουν πάνω τη θρησκεία τους, και τίθεται θέμα μαντήλας (θυμάστε την κουβέντα με τη γυναίκα του Ερντογάν;)

Αχ..πόσο καρτερώ τζείνη τη μέρα που μια κυβέρνηση κυπριακή θα δώσει διαζύγιο στη εκκλησία.. Που θα φκει ο developer Chrysostomos Ltd να μιλήσει για ανηθικότητα, για μη σεβασμό της πίστης τους, για το τέλος του κόσμου κλπ κλπ. Πόσο καρτερώ τζείνη τη μέρα που θα σταματήσουν να φυτρώνουν εκκλησιές επειδή εν να φορολογούνται τζαι εν να πιερώνουν το ρεύμα που κρούζουν οι χρυσοί πολυελαίοι τους.. Το ίδιο θα ισχύει βέβαια για κάθε θρησκεία α!

Θα είναι τουλάχιστον μια αρχή .. Τζαι ούλλα τα άλλα εν να έρτουν με τον καιρό. Ελπίζω...

Btw οι περιοχές με γκρίζο εν είμαι σίουρη γιατί εν γκρίζες.. Μπορεί ναν αναποφάσιστες; :P Πρέπει να το ψάξω το θέμα περισσότερο. Ξέρω ότι η Μαδαγασκάρη ήταν κάποτε secular αλλά τελικά άλλαξε. Όπως και το Ιράν εδήλωνε secular ως το 1979.

Δείτε και την άποψη τούντου παρέα. για το ποιες χώρες εφαρμόζουν πραγματικό και όχι πλασματικό, διαχωρισμό θρησκείας και κράτους.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Δυστυχώς στην Κύπρο είμαστεν ακόμα πολλά βαθιά νυχτωμένοι.. Όσο διδάσκουνται τα κοπελούθκια στο σχολείο Θρησκευτικά (που για μένα έπρεπε να ονομάζουνται Χριστιανική Αγωγή έτσι όπως γίνεται το μάθημα) τίποτε εν αλλάσει..
Είσαι τζιαι δασκάλα, ποια εν η άποψη σου για το θέμα?

Ασυγχώρητη είπε...

Ότι δεν πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο. Ξεκάθαρα και απλά. Αν θέλουμε πραγματικά να εννοούμε ότι η πίστη σε κάτι είναι προσωπικό θέμα και μόνο, και βέβαια δεν πρέπει να υπάρχει ως διδακτέα ύλη στα σχολεία. Γεμώνουμε τον νουν των μωρών με παραμύθκια, τα οποία αν δεν τα ξεπεράσουν, τα ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αν θέλει ένα μωρό να μάθει για τη θρησκεία που ουσιαστικά εν εδιάλεξε, απλά έτυχε να την "έχει", να πηγαίνει στο κατηχητικό. Μια χαρά πλύση εγκεφάλου κάνουν εκεί...

Ανώνυμος είπε...

ελεος μαζι σας.ειναι πραγματικα γελοιο αυτο που διαβαζω.εισαι και δασκαλα? ντροπη σου. τα θρησκευτικα των σχολειων δεν πιεζουν κανενα να ειναι χριστιανος. ειναι σαν ενα παραμυθι οπως το λες και συ, που μονο καλα πραγματα μπορει να μεταφερει σ'αυτον που το μελετα. αυτος που δεν θελει να ακολουθησει τον χριστιανισμο, τουλαχιστον περνει καποια μαθηματα ζωης.αυτη σου η προσπαθεια να δημιουργησεις εντυπωση αποτυχε παταγωδως

Ασυγχώρητη είπε...

Ανώνυμε..Αυτό με τη Χιονάτη το ξέρεις;

Δεν είναι ΣΑΝ ένα παραμύθι! ΕΙΝΑΙ παραμύθι. Ας τα διδάσκουμε όπως κάμνουμε για την ελληνική μυθολογία, τους θεούς των αρχαίων Αιγυπτίων,τον Αη Βασίλη και τις νεράιδες.

Εσύ προφανώς πήρες μεγάλο μάθημα από το χριστιανισμό. Είπες μου και ντροπή μου.. ο Χριστός είπε μην κρίνετε ινα μην κριθείτε αν δεν κάμνω λάθος; Εσύ ξέρεις καλύτερα που τα μαθες όλα τα καλά του κόσμου από τη θρησκεία. Άσε να μας κρίνει που εν να έρτει η ώρα μας καλό.

Έλεος ναι, ζήτα το όμως σε προσωπικό επίπεδο από τον καλό σου θεό, και άσε μας εμάς τους "ποθκιάντραπους" να υπάρχουμε και να έχουμε και άποψη.

Αμήν.