Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Η κλίμακα της Κατώτατης και Ανώτατης Φαουσίασης

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είμαι σίγουρη ότι είτε άμεσα (επειδή είστε γυναίκες), είτε έμμεσα (επειδή είστε οι άντρες που ζήσατε δίπλα σε γυναίκες συμπεριλαμβανομένης και της μαμάς σας), έχετε βιώσει όλοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το Προεμμηνοριακό Σύνδρομο... Εκείνες οι υπέροχες μέρες και στιγμές πριν την έμμηνο ρύση, μιας θαυμάσιας σωματικής λειτουργίας που επιτρέπει την πιθανότητα πολλαπλασιασμού του ανθρωπίνου είδους, κάθε μήνα.

Μερικοί λένε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν είναι τίποτε άλλο από κατασκευές του ανθρώπινου νου για να δικαιολογήσουν την συμπεριφορά των γυναικών. Εγώ λέω σε αυτούς, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΡΕΣ, που δεν έχουν την αλησμόνητη εμπειρία της περιόδου.

Μετά από την τελευταίο μου pms, του οποίου επέζησαν όσοι θα επιζούσαν άλλοτε σε περίoδο ενός εμφυλίου πολέμου, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τα mood swings και τη γενικότερη διάθεση κατά την περίοδο του PMS, με τη μορφή μιας κλίμακας.

Σας παρουσιάζω λοιπόν, την λεγόμενη κλίμακα της Κατώτατης και Ανώτατης Φαουσίασης (αγγλιστί The Biatchness climax).




Επεξήγηση της κλίμακας:

Είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό οι γυναίκες βιώνουν πριν την περίοδο (από 2 μέχρι 10 μέρες) τα πιο κάτω:
  • έντονες αλλαγές στη διάθεση λόγω χημικού κοκτέιλ ορμονών:για παράδειγμα το υστερικό γέλιο σε δευτερόλεπτα μετατρέπεται σε υστερικό κλάμα.
  • έντονες αλλαγές στην όρεξη: το στομάχι μπορεί να γίνει απύθμενος λάκκος που να χωρεί μέσα τους πιο απίθανους συνδυασμούς φαγητών (tortillas με γεύση αβοκάτο και μετά από 2 λεπτά τάρτα φράουλας με σιρόπι καραμέλας).
  • έντονες αλλαγές στο σώμα: αίσθημα πρηξίματος και πόνου στην κοιλιακή περιοχή, φούσκωμα στήθους (εν σε χωρεί το στενό σου jean και το σουτιέν σου, γενικά νιώθεις ότι εν σε χωρούν οι τόποι).

Τα πιο πάνω προκαλούν εκνευρισμό που ξεκινά από το 0, το κατώτατο όριο φαουσίασης και μπορεί να φτάσει στο 7, το ανώτατο όριο. Μερικές γυναίκες φτάνουν από το 0 μέχρι το 7, μερικές μέχρι το 4,5, ανάλογα κατασκευής και χαρακτήρα.

Στο 0, όπως αναπαρίσταται στην κλίμακα με μια ναζιάρα γατούλα, ο εκνευρισμός δεν υπάρχει, όλα είναι καλά και άγια, οι άντρες βλέπουν στην αγαπημένη τους τη γυναίκα που ερωτεύτηκαν με φωτοστέφανο... καμία απώλεια πολέμου. Παράδειγμα: Το κινητό σου κλείνει λόγω μπαταρίας καθώς προσπαθείς να κάνεις ένα τηλεφώνημα. Χαμογελάς και λες "συμβαίνουν αυτά" και η ζωή συνεχίζεται.

Από το 1-3, αρχίζει ένας εμφανής εκνευρισμός. Αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα συμπτώματα PMS. Παραδείγματα τέτοιου εκνευρισμού: Το κινητό σου κλείνει λόγω μπαταρίας καθώς προσπαθείς να κάνεις ένα τηλεφώνημα. Λες λίγα τστστστστς, σκέφτεσαι γιατί δεν το εφόρτισες πριν φύεις που σπίτι και δανείζεσαι το πλησιέστερο τηλέφωνο.

Από το 3-5, τα πράγματα γίνονται πιο έντονα. Τα συμπτώματα PMS καλά κρατούν και βασιλεύουν. Παραδείγματα τέτοιου εκνευρισμού: Το κινητό σου κλείνει λόγω μπαταρίας καθώς προσπαθείς να κάνεις ένα τηλεφώνημα. Λες για τη ράτσα εκείνου που έκαμε το κινητό, για τη δική σου ράτσα, ποφυσάς και μπορεί και να κλάψεις.

Από το 6-7, run for your life! Το ζενίθ του εκνευρισμού! Μια δύο μέρες πριν την περίοδο, ετοιμάσου να τα δεις όλα... Παραδείγματα τέτοιου εκνευρισμού: Το κινητό σου κλείνει λόγω μπαταρίας καθώς προσπαθείς να κάνεις ένα τηλεφώνημα. Λες για τη ράτσα όλων των ανθρώπων, αρκέφκεις να τσιριλλάς, το άσπρο των μαθκιών σου πάνω και κάτω από τις κόρες μεγαλώνει θυμίζοντας τον Jack Nickolson στη φωλιά του Κούκου, σύρνεις το κινητό χαμέ και βρυγχάσαι. Και μετά από λίγο, αφού οι έντρομοι θεατές σου βγουν από τις κρυψώνες του, απολογείσαι και γελάς. Yes.

Αν είδατε κομμάτι του εαυτού σας, ή μιας φίλης σας στην πιο πάνω περιγραφή, μην ανησυχείτε! Είναι απλά ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της απότομης αλλαγής στο σώμα κάθε γυναίκας, που κάποτε φαίνεται εντονότερα...

Until next time then! (σε περίπου ένα μήνα) ;)

4 σχόλια:

entelech1a είπε...

Εγω τρωω σοκολατες συνεχεια τζαι καθουνται λλιον τα νευρα μου!

Ασυγχώρητη είπε...

Βοηθούν οι σιοκολάτες και τα γλυκά γενικά.. Αλλά πρέπει να έχεις συνέχεια μαζί σου άμα σε πιάνουν οι κρισάρες :P

Ανώνυμος είπε...

Oh dear..από ότι φαινεται, πρέπει να με κλείσουν σε ίδρυμα..εγώ τζαι χωρίς ΠιΕμΕς, αντιδρώ καθημερινά, όπως στις 2 ψηλότερες βαθμίδες (3-10).
Τι να κάμουμεν? είμαι ορίτζιναλ εκρηκτική μεσογειακή

Όσο για τες σιοκολάτες..αν θα τες έσεις παντού για να μεν σε πιάνουν τα νεύρα, εννα γίνεις ιπποπόταμος. Ήρεμο ζώον μεν, πασσίν και άσσιμον δε :-P

Ασυγχώρητη είπε...

χαχαχαχα... άρεσε μου το εκρηκτική μεσογειακή ρε cake. Πάντως όσα κιλά βάλω προ περιόδου χάνω τα μετά περιόδου που μου κόφκεται η όρεξη (για 2 μέρες) :P