Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Μια διπλή μούντζα (δεκαθκιά)


Έπεσε στα χέρια μου προχθές το γνωστό σε πολλούς από μας, από τη σχολική μας ζωή, περιοδικό "Η Ζωή του Παιδιού" . Η ζωή του παπαρ.. εεε παπαδ.... εεε παιδιού είναι ένα περιοδικό χριστιανικού-κατηχητικού περιεχομένου που μπορούν τα παιδιά να αγοράζουν μέσω παραγγελιών. Ο καλός χριστιανός άλλωστε πάντοτε έβαζε τον οβολό του για άχρηστες φυλλάδες που καταλήγουν στον πάτο του κάδου για να τραβάνε τα ζουμιά.


Τελοσπάντων, φυλλομέτρησα το περιοδικό για να δω αν έχει αλλάξει η γραμματοσειρά που χρησιμοποιούν τα τελευταία είκοσι χρόνια (ναι έχουν βγάλει τις οξείες και τις περισπωμένες του πολυτονικού και από garamond έγινε arial) και τα ματάκια μου τα καημένα πέφτουν πάνω στη φωτό μιας μικρής μουσουλμάνας που διαβάζει το κοράνι.


Τίτλος του άρθρου: "Απ'έξω και ανακατωτά".


Διαβάστε το στα Παπαδοπουλικά-Χουντικά (προσθέτοντας τα νν και ε της καθαρεύουσος με υψίφωνον χροιάν )


Γράφει ο συγγ(αμένος)ραφέας:


"Η μικρή μουσουλμάνα δίπλα στα βιβλία τα σχολικά πρέπει πρώτα απ΄όλα να μάθει να διαβάζει το Κοράνι, το ιερό βιβλίο της πίστεώς της. Το διαβάζει κάθε μέρα, ώσπου να το μάθει απ΄έξω. Το Κοράνι για αυτή, κατά πως λένε οι γονείς και ο δάσκαλος της είναι "το βιβλίο της ευσπλαγχνίας" "αναπληρώνει τη σοφία" που δεν μπορεί να έχει ένα παιδί, διδάσκει την "διαφορά ανάμεσα στην κακή και την καλή συμπεριφορά" "ξεχωρίζει την αλήθεια από την πλάνη, όσα επιτρέπονται από όσα απαγορεύονται. ..


ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ.. Και συνεχίζει:


Ένα Χριστιανόπουλο και μάλιστα μέσα στο χώρο, την ιστορία και τους αγώνες της Ορθοδοξίας, διαβάζει το Ευαγγέλιο κάθε μέρα, έστω κάθε τόσο;


Υπάρχει στο σπίτι του;


Ξέρει ότι εκεί στις σελίδες του είναι ο νόμος και η διδασκαλία του Χριστού, όταν ήταν εδώ στη Γη, και των Αποστόλων του, που συνέχισαν το έργο του Θεανθρώπου...μπλα μπλα μπλα..


Ποπο πόσα ερωτηματικά μαζεύτηκαν! Πού ήταν κρυμμένα και ξαφνικά έκαναν έφοδο; Ας όψεται η μικρή μουσουλμάνα της φωτογραφίας. Αυτή διαβάζει το βιβλίο που έκανε την εμφάνισή του τον 7ο αιώνα μ.Χ. και εμείς έχουμε την ΠΑΛΑΙΑ και ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, βιβλία θεόπνευστα που γράφτηκαν χιλιάδες χρόνια από σήμερα. Η μικρή μαθήτρια του Κορανίου νομίζω πως μας έγινε δασκάλα... Μπλα μπλα μπλα μπλα....Το πήραμε το μάθημα; "



Το πήραμε, το πήραμε!

Ννννααα!


24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τούτο εν το λιόττερο - έσιει πολλά πιο επικίνδυνα πράματα στη Χριστιανική κατήχηση που δυστυχώς αποκαλείται "μάθημα" στη Κύπρο.

Ανώνυμος είπε...

Ξεκινούμε που τα πιο μεγάλα χωρίς να αφήνουμε πίσω τα μικρά! να σαι καλά που το έκαμες ποστ! Κανονικά έπρεπε να απαγορευόταν να πωλούνται τούτα τα βιβλία στα σχολεία ή τουλάχιστον να περνά μέσω του συνδέσμου γονέων ή κάτι και μετά να τους δίνουν άδεια!

Ανώνυμος είπε...

firstly, καλώς σε ήβρα Ασυγχωρητη. Το blog σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Δε ξέρω αν είναι κοινή πρακτική ή απλά έτυχε αλλά όταν ήμουν δημοτικό ήταν αναγκαστική κατα κάποιο τρόπο η συνδρομή στο περιοδικό "Η Ζωή του Παιδιού" για όλους τους μαθητές στα σχολεία της περιοχής μου. Βασικά πριν κάθε μάθημα θρησκευτικών γινόταν ένας έλεγχος από τον παπά/δάσκαλο. Περιοδικό (αν όχι δε θα σε αφήσει ήσυχο αν δεν το αγοράσεις), Κατηχητικό το Σάββατο (αν όχι, επίπληξη), εκκλησιαμός τη Κυριακή (10 λεπτά κύρηγμα -πραγματικό, όι το σήριαλ του Μέγκα)

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα υποσύνολο των τόσων που γίνονται ακόμα και σήμερα στα σχολεία -και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι μιας και είμαι μαθητής.

jim1993

Diasporos είπε...

Όποιος έν το εκατάλαβεν ακόμα, αν σε εκατηχήσαν στην Κύπρον οι παπάδες, θέλεις 10 χρόνια therapy να σου περάσει.

Ανώνυμος είπε...

haha thimoumai to anathematismeno!thimoumai oulloi oi simmathites mou epianan to kai o papas mou apagoreve mou na to gorazw (good job dad!) tzai ezilefka pou en eimoun tzai gw ena cool xristianaki!
skeftou re koumpare, zoume se mia xwra opou i thriskeftiki propaganda ginetai sta sxoleia aprokalipta kai podkiantropa mi lamvanontas kan ypopsin oti exei kai mwra p ennen xristianouthkia (lupoumai ta pou to bullying p prepei na trwn apo thriskeftikous alla kai apo simmathites)
giati tin prosefxi to prwi? taxa? gia na paei kala to mathima? tzai oti tzai an tolmisei i simerini kivernisi na allaksei tha ppesoun oulloi panw tous taxa en kommounistes kakoi p theloun na kamoun tin kipro athei kai tourtziki (!?)

Ανώνυμος είπε...

ma akoma kamnoun prosefxi to proi sta sxoleia? enen kind of strange? :/

Αχάπαρη είπε...

tziai meta dierotoumaste giati iparxei fanatismos. afiste ta mora na megalosoun kai na krinoun mona tous en toso diskolo?

Ασυγχώρητη είπε...

The passenger ψάξε κάτι παλιά μου ποστ να δεις την άποψή μου γενικά για το θέμα θρησκεία και σχολείο.

braintrap, περνά από άδεια του Υπουργείου μαζί με 100 ημερολογιούθκια και βίους αγίων που !surprise! δεν είναι δωρεάν τις παραπάνω φορές. Εν σε αναγκάζουν μεν να τα αγοράσεις, αλλά η κατήχηση και οι εισφορές σε τέτοιου είδους οργανισμούς πχ. "αδελφότης θεολόγων" επιμένω ένεν θέμα εκπαίδευσης αλλά εκκλησίας. Ας το πουλούν στα κατηχητικά.

jim1993 καλωσόρισες! Ήλπιζα ότι τέτοιες τακτικές μας έχουν αφήσει χρόνια, από τότε που επήγαινα εγώ σχολείο. Αλλά από ότι φαίνεται ο θεός (εφραίμ, χρυσόστομος και λοιποί) καλά (πολλά) κρατεί... :P

Διάσπορε πραγματικά για να φκάλεις έτσι ιδέες όπως τις παρουσιάζει τούτο το "ευγενές" περιοδικό, που τον εγκέφαλο ενηλίκων θέλεις ΠΕΝΣΑ σε πολλές περιπτώσεις.

Cake πες τα ασημόστομη (γιατί Χρυσόστομος ένας είναι ο Β΄)! Εννοείται ότι αν το Υπουργείο κάμει αλλαγές, θα φκουν και θα πουν οι συνήθεις ανυπόθετοι ότι υφίστανται ιερόν πόλεμον. Βλέπετε ήνταμπου γίνεται στην Ελλάδα. Φκένει ο Μάξιμος, ο γνωστός πορτοφήτης με το βιβλίο των 700 σελίδων, και λέει ότι ο Αντίχριστος εν να έρτει το 2013 ή 2012 ή 2018 και ότι θα χτυπήσει την Ελλάδα γιατί οι μαθητές δικαιούνται απαλλαγή που τα θρησκευτικά. Κουμμουνιστάς θα μας ανεβάζουν, αθειστάς θα μας κατεβάζουν.

Just me, Ναι ακόμα υπάρχει προσευχή!Σουρπριζ! Εγώ εν κάμνω..

Αχάπαρη έφκαλε η γλώσσα μου ΜΑΛΛΕΣ ΤΟΥΦΕΣ ΤΟΥΦΕΣ να λαλώ την ίδια κουβέντα.

Αμήηηηννν

Ανώνυμος είπε...

Yπάρχει ακόμα αυτό το λαμπρόν περιοδικό;! φρικτό! αααααααααααα!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα οι προοδευτικοι κτυπουν ξανα!!
Γιατι να μεν καμνουμε προσευχη το πρωι, εν εκαταλαβα??
αααα εξιασα αμπα και τα παιδακια που ειναι αλλοθρησκα(ειπα το αρκετα αντιρατσιστικα οκ?) παρεξηγηθουν νιωσουν απομωνομενα κτλ κτλ κτλ!!
Τα παιδακια λοιπον που ειναι απο αλλες χωρες ας σεβαστουν τη χωρα που τους φιλοξενει και την προσευχη.

Μεν εσιετε εννοια τζαι ο συντροφος φερνει μας το σιγα σιγα! Πρωτα θα αφελληνισει την παιδεια και μετα θα φυει τα θρησκευτικα. Ετσι, μπας και μας ερθουν αποτομα και τα προβατα ξυπνησουν...

Ασυγχώρητη είπε...

Ανώνυμε είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Γι΄αυτόν άκουστην τωρά.

Προσωπικά εν το θεωρώ θέμα σεβασμού αλλοθρήσκων, θρησκευτικά δόγματα ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε δικά σου, ούτε κανενός. Καταλάβετε το επιτέλους τζαι φτύστε την παστίλια που μασάτε οι συνήθεις ανώνυμοι σε τέθκοια ποστ. Εγώ και άλλα άτομα, που παρόλα αυτά δεν αυτοαποκαλούμαστε προοδευτικά, παρά μόνο εσείς μας βαφτίζετε έτσι γιατί ο νους σας εν πουπάνω που τη κκελέ σας, πιστεύουμε ότι η θρησκεία ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ και μαλακίας, το ίδιο κακό κάμνει, και καλά κάμνει να μένει έξω από το δημόσιο εκπαιδευτικό, δικαστικό, νομικό whatever κρατικό σύστημα. Ξαναθκιάβαστο 5-6 φορές τούτο που έγραψα πέρκει το καταλάβεις. Μετά πε την προσευχή σου και τα μπεμπερίσματά σου, ξέρεις τζείνα που εν αλλάξαν μες τον εγκέφαλό σου που τον τζαιρό που έμαθες να χέζεις σε καθικάκι.

Ιδιοτρόπως και η Παλαιά Διαθήκη ακόμα υπάρχει :P Μουαχαχα.

drSpock είπε...

Τι μου θύμισες! Έπιανα το κι εγώ μιαν εποχή αλλά στο κατηχητικό, όι στο σχολείο (ναι επήαινα ΚΑΙ κατηχητικό!). Στο σχολείο δεν το είδα ποτέ και ούτε μας είπεν ποτέ κανένας να αγοράσουμε τίποτε τέτοια στο μάθημα των Θρησκευτικών. Τι να πω? Ίσως επειδή εν μας εκάμναν μάθημα ιερείς και οι υπόλοιποι θεολογοι εν είχαν σαφή γραμμή που την εκκλησία. (ΥΓ: Εγώ έλεα την προσευχή στο σχολείο. Και στις επίσημες εκδηλώσεις! Κανονικά εν έπρεπε να με χρηματοδοτεί η αρχιεπισκοπή?!)

Ασυγχώρητη είπε...

Και εγώ επέρασα από όλα τα στάδια της κατήχησης doctor. Προφανώς εν έπιαεν τίποτε πάνω μου. :P

Το παραλήρημα:

Εξορκισμόοοος... Ξουτ ξουτ ξουτ Αντίχριστος, έξι έξι έξι.. Φτου φτου! Ιησούς Χριστός Νικά και όλα τα κακά σκορπά (δις). Αθεισταί αμαρτωλοί κομμουνισταί θα καβήτε στην πυράν της αιώνιας κολάσεως. Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών.. Και ξανάα προς τη βρώωμαα τραβάααα..

..

Αχ..

Την ευχή μας.

Diasporos είπε...

Τζιήνον που με νευριάζει εν οτι μετά που τόσα χρόνια 9εθθύμισες μου το περιοδικόν τζιαι αφήννιασα τωρά) κόμα τα κατάλοιπα κάμνουμμε να νιώθω οτι έσιει ένα μάτι στον ουρανόν τζιαι παρακολουθεί με (ειδικά αμαν είμαι τίτσιρος) ασσιχτίρ εχτίτζιασα. Γιατί το θυμήθηκες κόρη ασσυχώρητη;

Ασυγχώρητη είπε...

Δεν είμαι εγώ, δεν είμαι εγώ, ο διάβολος, ο διάβολος..έχει πολλά ποδάρια! :P

Leni είπε...

Γες ρε, ήξερα ότι η κάκιστη μνήμη μου ήταν να αποδειχτεί χρήσιμη σε κάποια φάση! Εν θυμούμουν ότι ήταν τόσο θρησκευτικού περιεχομένου η Ζωή του Παιδιού. Ίσως επειδή αγόραζα την με την Παιδική Χαρά, που ήταν πιο οκ φάση. Εγύριζα πάντα στες τελευταίες σελίδες και έπαιζα τα παιχνίδια :p

Ανώνυμος είπε...

Aax,ean zousame aiwniws tha eixame apodeiksei edw kai xronia tin anyparksia toy theoy ki ola auta pou syzhtoume tha hsan axrhsta!!!
Lypamai omws pou kapoioi anthrwpoi syndeoyn tin atheia me politikoys sysxetismoys h akoma kai me thn diafthora twn aksiwn.

Re asygxorhth,se egrapsa ena mhnyma sto arthro "ta a-syneidhta moy" gia ton kairo!!!!!!!

SORRY GIA TA GREEKENGLISH,alla eimai se internet-cafe...

Sike είπε...

ανώνυμε αποπάνω, τζι εγώ συμφωνώ μαζί σου αλλά εν αντρέπουμαι να βάλω nickname

Άθεος είπε...

Εμένα που με βλέπετε έχω διαβάσει τη Ζωή του Παιδιού... έχω πάει κατηχητικό... έχω διαβάσει ιερά βιβλία...
...έτσι για πλάκα νομίζετε έγινα Άθεος;
Έπρεπε να δω από κοντά πόσο απύθμενη είναι η βλακεία...
Γλυκειά μου, Ασυγχώρητη, ποτέ δεν σε ξεχνώ!

Ανώνυμος είπε...

Μπορω να πω οτι παρολα οσα ειπα, καπου συμφωνω μαζι σας στο θεμα της θρησκειας αν και προσωπικα πιστευω σε μια ανωτερη δυναμη αλλα οχι στους παπαες και τα λοιπα που γινονται σημερα που μονο της εκκλησιας δεν ειναι! Αλλα μην προσπαθειτε να παρετε το θεμα στο ρατσισμο(ταχα μου) και στον αφελληνισμο(αντιρατσισμο?!) της ελληνικη μας παιδεια.
Ο καθενας δικαιουται να πιστευει ο,τι θελει αλλα οι τζαι να μεν καμνουμε την προσευχη για να μεν παρεξηγηθουν οι αλλοδαποι! Τουτον εν καταντια ρε!
Εκφραστηκα λιγο ακραια στο προηγουμενο ποστ γιατι και εσεις το καματε τουτον που την αλλη μερια!
Τι σας κοφτει αν καμνουμε προσευχη?? Ναι, μπορει καποιοι να το εχουν αναγκη τι σημαινει? να μεν την καμνουμε επειδη εν "ρατσιστικο" και αντι-cool για τα δικα σας δεδομενα??

Υ.Γ sike τι σχεση εχει το nick?
Δηλαδη αν βαλω πουπανω Γιωρκος, γιαννος, μαριος αλλαζει τιποτε?

Ασυγχώρητη είπε...

Ανώνυμε ατού!:)

Πρώτον.Ρε κουμπάρε εν ανάγκη ναν αλλοδαπός κάποιος για να μεν συμμερίζεται τις δικές σου θρησκευτικές πεποιθήσεις;; Να σας πληροφορήσω ότι έχει και "εγχώρια προϊόντα" που εν πρόσκεινται σε καμιά θρησκεία.

Δεύτερον:Η θέση μου η προσωπική, την οποία εξέφρασα πριν και καμιά πενηνταριά φορές σε τούτο το μπλογκ, είναι η εξής:

Πρέπει να απαγορευτεί κάθε προσωπική θρησκεία από τα σχολεία. Τα θρησκευτικά δόγματα ανήκουν στον προσωπικό χρόνο και χώρο του καθενός. Έτσι δεν τίθεται θέμα "ανώτερης" ή "κατώτερης" θρησκείας "αλλοδαπής" ή "εγχώριας". Ούλλες μπαίνουν στο χώρο που τους αξίζει. ΜΕΣ ΤΟ ΝΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.

Όσον αφορά την προσευχή (και όχι οποιαδήποτε, μιλούμε για το χριστιανικό Πάτερ ημών που λέγεται στα σχολεία) εν ανάγκη να γίνεται σαν ιεροτελεστία κάθε μέρα; Εμένα προσωπικά πειράζει με τζαι εν δέχουμαι για χάρη των πολλών που νομίζουν ότι έχουν δίκιο να συμμετέχω. Τζαι σαν εγώ πολλοί μαθητές μεγαλύτερων ηλικιών και εκπαιδευτικοί.

Και κάτι τελευταίο. Τούτο το "ανώτερη δύναμη" ακούσαμε το 15000 φορές. Που τη μια πιστεύκετε, που την άλλη εν είσαστε σίουροι, που την μια κατηγορείτε την εκκλησία, που την άλλη άμπα τζαι θίξουμε τη θρησκεία σας, άμπα τζαι αγγίξουμε τα ιερά σας μυστήρια, τις προσευχές σας.

Τι είσαστε αποφασίστε επιτέλους! Κουπέπια με κειμά, κουπέπια με ρύζι, ή κουπέπια με μανιταράκια. Αν δεν αποφασίζετε φαίνεστε ούλλοι το ίδιο: ΚΟΥΠΕΠΙΑ.

:P

Ανώνυμος είπε...

hehe en paizountai ta debates gia tes thriskeies :P anyway vasika apla ithela na po tou anonimou oti opoios exei anagki na kamei prosefxi as kamei prin na paei sxoleio... touto to polla public "prosefxi time" en eimai siouri ti eksipiretei... and what happens at the workplace aspoume? na erxomaste kathe proi douleia kai na kanoume prosefxi epeidi kapoioi exoun to anagki? :P

anyway ene thema gia na men prosvaloume tous ksenous :P to thema einai GIATI en toso built-in mes to ekpaideftiko mas sistima i thriskeia... kai giati ta thriskeftika estiazontai pano stin orthodoksia? giati na men en religious studies na ekserevnountai diafores thriskeies (afou we have to have a lesson on religion that is).

anyway that's all :P

Ασυγχώρητη είπε...

Sorry gia ta greekglish ek ton proteron.

just me akrivos afto einai to point mou! Ksero mian istoria gia kapoio pou ithele na kamnei 5 prosefxes sti douleia tou kai apaitouse pou ton ergodoti na tou dia 5 lepta gia kathe prosefxi extra break. O ergodotis tou eipe oti o xoros ergasias den einai xoros exaskisis thriskeftikon pepoithiseon, eite eisai xristianos, eite eisai mousoulmanos eite saientologos kai o tipos tou ekane minisi gia ratsismo. Vevea to dikastirio efkale apofasi iper tou ergodoti!

Skefteite eseis pou lete oti en peirazei i prosefxi kai i didaskalia dogmaton na ginetai sto sxoleio, an avrio erthoun 30 diaforetikes thriskies kai dikaios tha apaitoun xrono apo to Analitiko Programma gia na didaskontai efoson dioumen tethkio dikaioma stin orthodoxi thriskeia. Diladi skefteite eseis oi orthodoxoi na apaitoun avrio oi Martires tou Iexova, I ekklisia tou Xristoy (perno paraklathkia tou xristianismou-ioudaismou, aireseis opos tis onomazei i ekklishia) pou tous akoute kai kofkete kourva na apaitoun pou to dimosio na didaskontai opos i orthodoxia. I akomi xeirotera gia sas, mousoulmanismos, sionismos etc etc. Na sas do tzame an thelete ta kopellouthkia sas na laloun tzai na mathainoun 40 diaforetikes prosefxes prin to mathima. Epeidi eisaste oi pliopsifeia en sas peirazei, aman avrio omos ertoun kai alloi kai apaitoun na akougontai en na deite intalos en na sas peirazei.

Giafto no religion in the public section, no problem. Oloi einai ston idio paronomasti kai askoun ta thriskevmata tous spiti tous. Everybody is happy and nobody is feeling he is being treated unfairly.

Secularism people, secularism. Plain idea, saves a lot of lives and unnecessary conflict.

Ανώνυμος είπε...

Εν τζιαιρός να καταργηθεί το μάθημα...ΚΑΝΕΙ πιον! Εν θα ξηχάσω συμμαθητές μου που ήταν μάρτυρες του Ιεχωβά πόσον άβολα ενιώθαν στο μάθημα. Τζι'αν εφέφκαν επιάνναν απουσία!
Αλλά τι άλλος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να μας εξουσιάζουν;!

(εγόραζα τη Ζωή του Παιδιού τακτικά απλά τζιαι μόνο για την τελευταία σελίδα με το καρτούν ενός μιτσή- Ππλις πε μου ότι υπάρχει 'κόμα!)