Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Η Αβάσταχτη Ηλιθιότητα του Είναι



Ένας θείος μου τις προάλλες μοιράστηκε μαζί μου ενθουσιασμένος τα νέα του. Μου είπε ότι έδωσε συνολικά 160 ευρώ για μια επίσκεψη και κάτι "φυτικά" χάπια που του έδωσε μια "ολιστική" θεραπεύτρια για ένα πρόβλημα που έχει στο στομάχι. Μου είπε μάλιστα ότι ήδη από την πρώτη βδομάδα ένιωθε το στομάχι του καλύτερα.



Κάπου εδώ επιάστην το δικό μου στομάχι.

Ήθελα να του πω πολλά πράγματα όπως:

"'Τζαι εγώ αν εδίουν 160, μόνο που τις τύψεις τζαι το κτιτζιόν θα επιέζουμουν να νιώσω καλύτερα. "

"Συγχαρητήρια. Μόλις ξόδεψες 160 ευρώ για αέρα κουπανιστό."

Αλλά ακόμα και με πιο ήπιες εκφράσεις από τις πιο πάνω, ένιωσα ότι οποιαδήποτε διατύπωσή μου θα τον προσέβαλε, ίσως και να τον επλήγωνε. Οπότε και δεν του είπα τίποτε.

Βέβαια στην πορεία της συζήτησης με τους γύρω του, ανακάλυψα ότι μαζί με τα φυτικά σκευάσματα που του εμπάξιωσεν η "θεραπεύτρια", του απαγόρευσε για τουλάχιστον 2 μήνες το ποτό και μια λίστα από φαγιά.

Τζαι εζώσαν με τα μαύρα τα βαμπίρια τζαι τα θκιαόλια.

Ηθελα πάρα μα πάρα πολλά να του τσιριλλίσω:

"ΜΑ ΚΑΛΑ , ΓΙΑΤΙ ΕΝ ΜΟΥ ΕΔΙΑΣ ΕΜΕΝΑ 160 ΕΥΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΛΥΣΕΣ ΤΑ ΒΛΑΤΖΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΟΥΙΣΚΙΑ ΤΖΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΟΦΑΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙΣ ".

Αλλά δεν του είπα. Και όπως για πολλά άλλα πράγματα, έμεινε μου το παράπονο να το γράφω σε ποστ.

Πριν περίπου 2 μήνες έλεγε μου μια φίλη ότι επήεν σε μια διάλεξη "υγιεινής διατροφής" από ένα εναλλακτικο-γκράντε-τσαρλατάνο (θα την ρωτήσω για το όνομα του γιατί τούτος επήεν τζαι στην Ελίτα ένα φεγγάρι-ω περίεργο). Που λέτε, σταθερά επλήρωνες κατιτίς γιατί και καλά θα έτρωγες (να μην πω τι) ένα δείγμα υγιεινού γεύματος . Μια κυρία που προφανώς πήγε σε τούτον πριν τη διάλεξη, εσηκώστην και είπεν ότι έχει καρκίνο στο στήθος και δεν λογαριάζει να ακολουθήσει την πεπατημένη (χημειοθεραπεία) αλλά μια συγκεκριμένη διατροφή και κάτι βιταμίνες. Η φίλη μου βέβαια μετά από αυτό εσηκώστην και έφυεν. Αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που εμείναν. Και πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν να ακολουθούν τέτοιους-το ελαφρύτερο που θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω-εγκληματίες και να σπαταλούν λεφτά και φαιά ουσία αλλά το σημαντικότερο να βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Τούτα ούλλα εσκέφτουμουν εψές και εθώρουν το ταβάνι, προσπαθώντας να κοιμηθώ.

Ο άνθρωπος σήμερα έχει μια γκάμα από placebo να επιλέξει. Άλλοι στρέφονται σε οργανωμένες θρησκείες, άλλοι σε αστρολόγους, ταρορίχτες-χαρτορίχτρες, καφετζούδες, άλλοι σε "spiritual healers", άλλοι σε ομοιοπαθητικούς και ολιστικούς θεραπευτές και ένα σωρό άλλους "ειδικούς". Κάποτε γίνεται ένας συνδυασμός των πιο πάνω. Όλοι αυτοί είναι πάντοτε πρόθυμοι να περιθάλψουν τον ανθρώπινο πόνο και ανάγκη κάθε μορφής. Οι πλείστοι βέβαια σου την κόφκουν σιοιρινή στη διαδικασία, που λέμε στην κυπριακή. Αν είσαι τυχερός μόνο λεφτά πληρώνεις, κάποιοι όπως την κυρία με τον καρκίνο στο στήθος (που μακάρι ναν καλά) μπορεί να το πληρώσουν και με τη ζωή τους.

Και αρχίζουν τα μεταμεσονύχτια (ρητορικά) ερωτήματα. Είχε και υγρασία εψές.

Θα μπουν ποτέ όρια σε τούτο το τσαρλατανιό που κουβαλά στην ιστορία του το ανθρώπινο είδος;

Πόσο ηλίθιοι μπορούμε να γίνουμε;

Μα πραγματικά ΠΟΣΟ;

Εσύ, πόσο κορόιδο αντέχεις να είσαι;


Ένεν τωρασινό αλλά είναι από τα αγαπημένα μου:


10 σχόλια:

roam365 είπε...

κοίτα...
αν ο κόσμος πιένει στο γιατρό τζαι διά του τα anti-acids, τα αντισταμινικά, τα PPIs του για το στομάσιη, ψηλώσει νακκον το κρεβάτι του, εν τρώει πριν να τζοιμηθεί, τζαι πιει τζαι λλία αντιβιοτικά για το H Pylori για να μεν πάθει καρκίνο του στομάχου που mind you εν αρκετά δύσκολος τζαι πάει τζαι στον alternative medic μετά έτσι απλά για να μεν νεν 'κορόιδο των γιατρών κτλ' okkk. Ότι θέλει ας τα κάμει τα λεφτά του. Desperate times, desperate measures.
Τζαι γω επήα ομοιοπαθητικό / βελονιστή και άλλους γιατί τίποτε allopathic εν εδουέφκε :P

Ασυγχώρητη είπε...

Τζαι έδωκεν σου φάρμακα; Τζαι εδούλεψεν; Χωρίς καμιά άλλη οδηγία και συμβουλή και παρέμβαση στον οργανισμό σου;

lykos_me_provia_provatou είπε...

Πολύ καλά τα λες!
Ο σαμάνος της φυλής (να μη πω της αγέλης) μπορεί να διαφημίζει τις γυάλινες χάντρες για θαυματουργά φάρμακα εμείς όμως δε μπορούμε να φερόμαστε ως αφελείς και αθώοι αμνοί.
Άλλωστε και αυτοί οι "ομοιοπαθητικοί" δήθεν-γιατροί όταν "με το καλό" αρρωσταίνουν πηγαίνουν σε γιατρό που 'χει σπουδάσει ιατρική και όχι σε "συνάδερφο".

roam365 είπε...

tipote en edoule4en stin periptosi mou :P
me allopathic me homeopathic!

[Ospou epian me na kamo medicine hahaha. Nomizo itan 4yxologiko agxos tou styl 'ti skata 8a kamo me ti zoi mou?']

O enas pou jeinous itan naturopath pou itan by far o pio akyros. Eipe mou na stamatiso na troo kamposa pramata alla to be frank...ta pramata pou mou pen en ta pramata pou laleis tou kosmou na men troei an eshiei etsi styl dermatika issues je imikranies! eg tyrka, kokkino krasi.

O acupuncture guy itan teleios! Ekofkame kouventes gia tin kina pou espoudase, elale mou pou efkallan rumours gia lloou tou oi alloi oti etroen an8ropous (!) epeidi en esimfonouse mazi tous se epixeirimatika issues. o omiopa8ikikos itan o pio pa8itikos an8ropos tou kosmou. Alla eixen panta ton kolo tou kalymmeno, mias je en je normal pathologos i.e. en mou eipe potte na men pio kortizoni an eimai sta pro8ira tou anafylaxtikou shock :p.

Vasika fovou tous teleia allou i.e. 'omiopa8itikes spoudes stin apo anatoli ke meditation sto 8ivet'.

Ασυγχώρητη είπε...

Ρόαμ μου προς στιγμής ενόμισα ότι είχες και εσύ το στομάχι σου ! Ναι τωρά θυμήθηκα τη φάση με τα δερματικά σου! Ταλαιπωρείσαι ακόμη ε;Μάνα μου άμα είναι αγχογόνες οι αιτίες των συμπτωμάτων βράσε όρυζα. Τζαι εγώ άμα αγχωθώ η συγχιστώ εξακολουθώ να μουθκιάζω τζαι να χάνω τα λόγια μου.

Ο Randi σε ένα άλλο του βίντεο είπε ότι σε αρκετές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας) δεν είναι ανάγκη να έχεις κανένα πτυχίο σχετικό με παθολογία για να δηλώνεις ομοιοπαθητικός. Ακριβώς αυτούς φοβούμαι, τους εξ θιβέτ και αλλού ορμώμενους που είπες και εσύ. Που αυτοδηλώνονται fancy τίτλους χωρίς να έχουν την παραμικρή επιστημονική κατάρτιση. Γιατί όσοι έχουν πτυχίο, ότι και να δηλώνουν, στην τελική και ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις δεν διακινδυνεύουν να ξεμακρύνουν πολύ από τις συμβατικές θεραπείες.

O lykos me provia provatou nice nickname! :P Πάντα ήθελα να ρωτήσω , ειδικά κάτι "spiritual healers" άμαν έχουν τίποτε σοβαρό (πχ. καρκίνο) που εν να παν!

Leni είπε...

Βρίσκουν τζαι κάμνουν τούτοι ούλλοι.
Όποιος θέλει βαφτίζεται ό,τι θέλει πιον. Ξέρω περίπτωση ατόμου που διατείνεται ότι εν φυσιοθεραπευτής ενώ ως προχτές ήταν πογιατζής. Μάλιστα, πογιατζής.

Που την άλλη, έχω υπόψη μια (εναλλακτική-συμπληρωματική) τεχνική ολιστικής θεραπείας που δεν υπόσχεται θαύματα (αν τζαι φαίνεται να έχει κάμει μερικά), αλλά έχει τρομερά αποτελέσματα. Τζαι ενώ εδήλωνα διστακτική, έχω γυρώ μου μορφωμένα, σοβαρά άτομα που την ασκούν τζαι εκπλήττονται τζαι οι ίδιοι που τα αποτελέσματα.

Ίσως να θέλει ο θείος σου να την δοκιμάσει συμπληρωματικά..; Ίσως τζαι'σένα Roam να σε βοηθήσει. Έχει ασκούντες και στην Αγγλία.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε email.

Unknown είπε...

Ωραίος ο παρέας στο βιντεούιν, btw ξέρετε τζίνη τη "θρησκεία" όπου είναι μέλος ο Tom Cruise που βασικά πιστεύουν ότι τα φάρμακα είναι μία αυταπάτη και ότι οι αρρώστειες που παθαίνει κάπιος είναι δημιουργήματα του εγκεφάλου και δουλειά του διαβόλο ενώ για να γίνεις καλά αντί να εμπιστεύεσαι τους γιατρούς και να παίρνεις φάρμακα να κάμεις την προσευχή σου και ο Θεός θα σε κάνει καλά! Κάτι τέτοιες μαλακίες εθκιάβασα σε ένα αρθρο. Αφού λαλούν ότι και ο Τραβόλτα ήταν με τη γυναίκα του σε τζίνην την οργάνωση και ότι εξαιτίας της επάθεν το παιδίν τους γιατί αρνούνταν να του δώκουν φάρμακα για την αρρώστια του!!!

Ασυγχώρητη είπε...

Λενι μου email me πληροφορίες να τις μελετήσω.

Μαθητούδιν εν στους σαϊεντολόγους που αναφέρεσαι. Δεν γνωρίζω πολλά για την υπόθεση του γιου του Τραβόλτα να σου πω την αλήθεια. Αλλά σίγουρα όποιος βάζει την προσευχή πάνω από την επιστήμη είναι πολύ πιθανό να θρηνήσει θύματα σε κάποια φάση.

Heliotypon είπε...

Πάντως οι αγύρτες βασίζουν τη δραστηριότητά τους στη δράση των placebos. Σε μερικές περιπτώσεις η ίαση γίνεται με την ψυχολογική διαδικασία του να είσαι βέβαιος ότι θα γιατρευτείς. Σπάνιες περιπτώσεις αυτές, αλλά στη βιβλιογραφία πάντα αναφέρονται τέτοιες περιπτώσεις ίασης. 'Οταν δοκιμάζονται φάρμακα σε clinical trials υπάρχουν δύο ομάδες ασθενών. Η μία παίρνει το φάρμακο κι η άλλη το placebo. 'Εχω διαβάσει για ποσοστά της τάξης του 5%-10% που παρουσίασαν βελτίωση!

Ασυγχώρητη είπε...

Heliotypon ακριβώς έτσι λειτουργούν. Και η ζωή μας είναι γεμάτη από placebo. Όταν ήμαστε μικρά και παραπονιόμασταν για στομαχόπονο (αφού είχαμε φάει τον αγλέορα σε καραμέλες) η γιαγιά μου μας έδινε ζαχαρόνερο για φάρμακο! Χαχα..