Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

"Εύκολος στόχος"

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις 16 άσπρες τρίχες στη δεξιά μου κουρία, έχω αλλάξει οπτική σε πολλά ζητήματα. Εμαλάθκιανα με κάποια άτομα/καταστάσεις που με εξόργιζαν παλαιότερα. Το πρόσεξε και ο άντρας μου, ο οποίος μου λέει ότι δεν μπορεί πιον να κατηγορήσει κανένα και να μεν πετακτώ σαν τον πόρτο να παίξω το δικηγόρο του διαβόλου.

Μια φράση που έχω υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες είναι ο "εύκολος στόχος".


Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις εύκολων στόχων. Ακολουθούν εμπεδωτικά παραδείγματα.


1. Άτομα τα οποία λένε μια χοντράδα και αμέσως πέφτουν όλοι πάνω τους να τους/τις φαν και γίνεται το μεσανατολικό στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και δικτύωσης. ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ.

πχ. Η κοπέλα στο Feel Fantastic που είχε πει ότι θα συγχαρεί κάποιο με HIV.

Κάνοντας τον ψύλλο κάμηλο: Να ρίχνεις ευθύνες από το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι την καταπίεση του δυτικού κόσμου στον τρίτο κόσμο για την απάντηση της. Προφανώς κάτι φταίει. Αλλά έχουν γίνει  και γίνονται πολύ πιο σοβαρά και εγκληματικά λάθη στον τόπο μας και γύρω μας. Δεν είναι ανάγκη να γίνεσαι αχρείαστα κακός/ια. Μιλούμε για συγκεκριμένο είδος εκπομπής, όχι τις προσφορές για το αποχετευτικό σύστημα στην Πάφο και την κατάσταση στη Συρία.

Γιατί συμβαίνει: Projection. Προβολή. Ό,τι μισούμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας το προβάλουμε σε ένα άτομο που εφάνηκε κάποια στιγμή πιο ηλίθιο/ανίκανο/αδιάφορο/ημιμαθές από εμάς.Έτσι νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας. Totally understandable behavior. 

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό: Να του δώσουμε τη σημασία που του αξίζει.Υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας να συζητήσουμε. I think. Δεν το παθαίνουν μόνο μοντέλα. Πιάσε το μικρόφωνο και ρώτα τον μέσο Κυπραίο ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Κύπρου.



2. Οι εκπομπές, οι καλεσμένοι και οι ακροατές της Ελίτας. ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΟΟΣ.
Ίσως από τους ευκολότερους στόχους της κυπριακής tv. I did it in the past too.

Κάνοντας τον ψύλλο κάμηλο: Τι καρτεράς να σχολιάσει ο κύριος Χαρίδημος, 89 ετών από τα Καννάφκια για το θέμα του προγαμιαίου σεξ αγαπητέ/ή μου; Τζαι ξεκινάς να λαλείς για την οπισθοδρομικότητα της κυπριακής κενωνίας; Και τι είδους συζήτηση επιπέδου περίμενες να γίνει με το Δρακόπουλο να σου μιλά για τα ωμέγα 3 λιπαρά 50 λεπτά;
Γιατί συμβαίνει: βλέπε πιο πάνω. Επίσης για σκοπούς τηλεθέασης.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό: Να αλλάζουμε κανάλι.



3. Η συμπεριφορά των μιτσιών/εφήβων σήμερα.  ΕΥΚΟΛΟΟΟΣ ΣΤΟΧΟΣ.

πχ. Οι μιτσιές που κάμνουν duck face στο facebook. Οι μιτσιοί που ρέουνται δυνατά στο k cineplex του mall και γενικά ενοχλούν κατά τη διάρκεια της ταινίας. "Είδες; Σου 'πα να 'ρθούμε δεύτερη παράσταση και δεν μ' άκουγες!" λέει μου ο άντρας μου όταν θυμηθεί ότι είναι καλαμαράς.

Κάνοντας τον ψύλλο κάμηλο: Nαι ξέρω το..κάμνουν duck face και γράφουν με ακαταλαβίστικα fonts που χρειάζεσαι αποκωδικοποιητή για να ερμηνεύσεις το νόημα. Και φωνάζουν ο ένας του άλλου και κάμνουν παράξενους ήχους σε μια σκοτεινή αίθουσα. Τι επερίμενες που έφηβους καλέ μου; Μα εξίασες που ετσακώνεσουν με τη μάνα σου/τον τζύρη σου για να ξιουρίσεις το μουστάτζιην σου στην πέμπτη του δημοτικού; Ξέχασες που ήθελες να σε κατεβάζουν δύο τετράγωνα πιο κάτω που το γυμνάσιο γιατί αντρέπεσουν να σε φέρνει με το διπλοκάμπινο ο θκειος σου ο Γιώρκος; Οι έφηβοι κάθε εποχής έχουν το δικό τους τρόπο να εκφραστούν. Τι αναρωθκιέσαι που πάμε τζαι σούζεις τη κκελλέ σου;

Γιατί συμβαίνει: Γιατί μεγαλώνουμε και περνούμε στο γερο-mode. Που να σηκωστείς τωρά η ώρα 12:00 να πάεις κλαμπ; 12:00 τη νύκτα. Ξεπεράσαμε την εφηβεία, at least most of us. Ξέρεις το feeling, ξέρεις τοοο.. Που μιλάς και ακούς τη μάνα σου/τον τζύρη σου στη φωνή σου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας στη ζωή των εφήβων είναι οι φίλοι τους και η ευτυχία τους να ανήκουν σε μια παρέα. Τζαι θα ρεκτούν στο σινεμά για να το καταφέρουν. Γι'αυτό σε αυτές της ηλικίες είναι πολύ αποτελεσματική η διδασκαλία θεμάτων μέσα από peer learning activities. Θέλουν να το ακούσουν από συνομήλικους τους όχι από σένα γερότσουρε των 30.

Με τι πρέπει να ασχολούμαστε: Να μην είμαστε ανεκτικοί στο bullying. Να συζητούμε μαζί τους για το over-sexualization της εικόνας τους, όταν αυτό συμβαίνει. Να δείχνουμε στα αγόρια ότι αρρενωπότητα δεν σημαίνει λύνω τις διαφορές μου με το ξύλο και στα κορίτσια ότι θηλυκότητα δεν σημαίνει ημίγυμνες πόζες στο facebook. Γενικά να συζητούμε μαζί τους τα φαινόμενα που μας απασχολούν και να μην νιώθουμε ότι μιλούμε σε alien. Κάποτε οι δικοί μας μας έβλεπαν έτσι και εμάς.

Alien ε alien.

4. Η αστυνομία. ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ.

Κάνοντας το ψύλλο κάμηλο: Πφφφφφ.. Δύσκολοι καιροί για μπάτσους. Μπορεί να έσιησες τη κκελέ φιλάθλου στο τελευταίο ματς της ομάδας με την πέτρα που έσυρες αλλά αν σε σταματήσει για έλεγχο στο δρόμο, άμα σου μιλήσει μπάτσος χωρίς να σου πει "σε παρακαλώ", γίνεσαι ταύρος μενόμενος. Θυμάσαι ότι είναι σύμβολο καταπίεσης και ελέγχου του καπιταλισμού. Τι εννοείς κρέμμεται το καθρεφτούι μου και εν ανάφκουν οι λάμπες του αυτοκινήτου μου όργανο; ΠΡΟΣΕΞΕ ΠΩΣ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ. Και δώστου φωτογραφίες μες τα μέσα, ηχογραφήσεις και ανώνυμοι μάρτυρες και ο θκειος σου που εκουντίσαν μια μέρα στη μάππα να φκαίνει και να παουρίζει στην τηλεόραση.

Έχω και άλλα, αλλά πρέπει να βάλω ρούχα στο πλυντήριο. Και επειδή εμαλάκωσα πολλά, θα μπω μαζί τους για μαλακτικό. Μιιιχιχι..

5 σχόλια:

Kolona είπε...

Ω I like you χρυσή μου. Τί έκαμνες τόσο καιρό;

Η μιτσιά και ο φορέας του ΗΙV:

Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχω να ακούσω στα Μ.Μ.Ε. για το aids. Πολλά. Πάρα πολλά. Πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια αυτή όταν εμείς ήμασταν πιτσιρίκια. Γι' αυτό και γνωρίζουμε την ύπαρξή της. Οι μιτσιοί σήμερα δεν ξέρουν τι εν τούντο πράμα (οκ μετά το feel fantastic ενδεχομένως να έχουν μάθει), γιατί οι εκστρατείες που γίνονται και προβάλλονται στα Μ.Μ.Ε, αφορούν στον καρκίνο στις ειδικές ικανότητες κ.ο.κ. Όχι στο aids.

Εξ' ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια μια ζωή.

Ασυγχώρητη είπε...

Ι had a break (έτρωγα kit kat 2 χρόνια) :D

Όπως το είπες, έχουν.. σουξέ άλλες ασθένειες.

Beatrix Kiddo είπε...

πόσο αλήθεια κείνο με την φωνή της μάνας σου στην φωνή σου

οου εμ τζι!

Ασυγχώρητη είπε...

Creepyyyy but real!

Ξενοφίλιος είπε...

9 χρόνια μετά, ή εσύ είσαι διαχρονικά επίκαιρη ή εμείς σαν λαός διαχρονικά ανεπίδεκτοι μαθήσεως...